Menu

30 jaar de omgeving als inspiratiebron

zondag 10 maart 2024

Wijsheid komt niet met de jaren, het is er altijd al

In deze tijd van digitalisering en crisis op het wereldtoneel is het voor leerkrachten soms lastig om de aandacht van de leerlingen vast te houden. Op vragen over ‘de zin van leren’ heb je als leerkracht natuurlijk een pasklaar antwoord. “Maar”, zo weet ook de hoofdgast op ons jubileumfeestje dat we woensdagmiddag voor leerkrachten in de regio organiseerden uit ervaring, “het kan best vermoeiend zijn, steeds te moeten vertellen waarom je iets doet.” Spreker Ramon Hagedoorn tipt: “Laat je vooral helpen door onze leefomgeving. De natuur. Leerlingen kunnen bijzonder veel leren van bijvoorbeeld de bij.” De ruim vijftig aanwezigen schoven wat rechter op hun stoel. De bij als lesmateriaal. Interessant!

Het bijeffect

Een boeiende visie op leren van de natuur volgde. Gastspreker Ramon Hagedoorn, niet toevallig ook imker en schrijver van het boek Het Bijeffect, onthulde (of herhaalde) het geheim van de meest succesvolle samenwerkers in het dierenrijk: de honingbij. Kort samengevat: deze solitaire vliegers overleven simpel en alleen omdat ze supergoed zijn in taakgericht samenwerken aan één gezamenlijk doel. Hun doel? Eten maken. Honing. Ramon: “Het is een helder doel. Dat ze alleen uitvoeren, maar alleen samen kunnen realiseren. Dat ze, terwijl ze hun taak uitvoeren en passant zo’n beetje het belangrijkste doen voor al het leven op aarde, namelijk bestuiven en zo de natuur in leven houden, is voor de bij bijzaak.”

Honing als kennis

Van de hardwerkende honingbij naar de leerkracht en de reden waarom we daar in Gasterij Stadzigt in Naarden waren: je kan Omgevingseducatie zien als de honingraat en de honing als kennis. Als team willen wij niets liever dan jullie voeden met kennis over de natuur en onze leefomgeving. Ons doel is jullie tips geven, ontzorgen met lesmateriaal of projecten, in contact brengen met organisaties die hun kennis met leerlingen willen delen. We hebben inmiddels een enorm netwerk van aanbieders dus heb je wensen, een idee of vraag: weet ons te vinden. Of vind antwoorden met het zoekfilter op onze website.

Hongerig naar meer

Geïnspireerd en doelgericht vlinderden de aanwezigen vervolgens uiteen om kennis op te doen én om een eigen schoolplan samen te stellen bij de verschillende advies- en kennistafels. Aanwezig waren natuurlijk onze partners van het Goois Natuurreservaat, de Historische kring en Dudok Architectuurcentrum en de GGD/Gezonde school met uitnodigende verhalen. En ook de korte presentaties over voedsel en erfgooiers van Michiel Korthals en het Goois Natuurreservaat maakten de leraren hongerig naar meer kennis.

Wij hopen dat alle aanwezigen met de opgedane kennis de stap naar hun eigen praktijk kunnen maken. Twijfel je nog of heb je nog vragen? Neem contact op met Sandra, Nienke of Maya. We helpen je heel graag de weg van de natuur , landschap, cultuur en duurzaamheid verder op.

Tekst: Ilse Vlaming (degroenegiraf.nl)

Naar het nieuwsarchief

Delen op social media

FacebookFacebookTweetTweetLinkedInLinkedInE-mailE-mail