Menu

Speel het verleden - Op bezoek bij Jonkheer Henri van Sypesteyn

Terug naar overzicht

Wat verzamel je zelf?

Dit project heeft vele ervaringsgerichte opdrachten om het levens- en verzamelverhaal van de hoofdpersoon ‘Jonkheer Henri van Sypesteyn’, levendig te maken. Want verzamelen deed hij: we zoomen in op zijn voorwerpen uit de 18de eeuw. Wat verzamel je zelf? Wat is een museum? Hoe raak je voorwerpen aan?  Hoe benoem je de onderdelen van een theekopje?

Met een PowerPoint als start van de lessen en uitgebreide  voorwerpkisten, waarin o.a. oude voorwerpen om vooral te laten aanraken en bekijken door de kinderen.

In les 2  gaat het over Loosdrechts porselein en de porseleinfabriek die hier ooit stond. De historisch verklede Anna Lam is fabrieksarbeidster (rol van medewerker van Historische Kring Loosdrecht) en geeft een gastles over aardewerk en porselein.

In les 3 is het bezoek aan kasteel-museum Sypesteyn. De groep splitst in tweeën voor een interactieve rondleiding door drie kasteel-zalen danwel een speurtocht in de kasteeltuin. Daarna rouleert  de groep.

Afrondende lessen naar keuze: in het 18de eeuwse ganzenbord-spel wordt het geleerde getest, in de gymles een menuet instuderen op de melodie van de klok uit het kasteel,  danwel het beschilderen van mokken met  porseleinverf.

Sluit aan bij tijdvak:
Tijd van Pruiken en Revoluties, 18de eeuw.

 

Pilotleerkracht van de Mr. J. Terpstraschool in Loosdrecht over dit project:
…afwisselende en ervaringsgerichte werkvormen…
…een verrijking van mijn lessen over Pruiken en Revoluties...

Aanmelden

Delen op social media

FacebookFacebookTweetTweetLinkedInLinkedInE-mailE-mail