Menu

Het geheim van de grafheuvels - Jagers en Boeren

Terug naar overzicht

Kruip in de huid van een archeoloog

Wat doen die grafheuvels hier op de hei? De kinderen leren zowel de begrippen die bij het tijdvak Jagers en Boeren horen, als de lokale geschiedenis. Hoe leefden de mensen hier in de prehistorie? Op de kaart de vindplekken zoeken van prehistorische voorwerpen. Zelf even archeoloog zijn en met witte handschoenen en loep een scherf of spijker onderzoeken.
Aan de hand van de twee grote vertelplaten, de interactieve PowerPoint, de tekeningen en foto’s praat u met de kinderen over de tijd van de jagers en boeren.
In het werkboek maken ze zelfstandig allerlei opdrachten, ook over de prehistorie in het Gooi.

Met een excursie naar:

  • Geologisch Museum Hofland om zelf vuur te maken met vuursteen en graan te malen
  • en/of duik met Bureau Natuurlijkheden  in de prehistorie van jagers en boeren en ga op een avontuurlijke tocht langs belangrijke prehistorische plekken op de Wester- of Zuiderheide. Op de grafheuvel voeren we een ritueel uit, speuren we naar sporen van dieren, doen we een mammoetjachtspel en leren we welke planten je kunt eten op de hei.
  • of een gastles van een archeoloog in de klas

Als verwerking en reflectie kunt u een keuze maken uit een aantal creatieve verwerkingsvormen, zoals een jagerstent maken, een aardewerkpotje bakken, grafheuvel tekenen ed.

Het lesmateriaal is geschikt voor de groepen 5 en 6 van alle scholen in het Gooi. 

Sluit aan bij geschiedenistijdvak:
tijd van jagers en boeren, tot 50 voor Chr.

Aanmelden

Delen op social media

FacebookFacebookTweetTweetLinkedInLinkedInE-mailE-mail