Menu

Leven in oorlogstijd - Het dagelijks leven in Hilversum in de Tweede Wereldoorlog

Terug naar overzicht

Wat zit er in dat koffertje?

Er staat een oud bruinleren koffertje met versleten hoeken in de klas. Wat zou daarin zitten? Is het de koffer die Martinus Letterie meenam op transport naar een kamp in 1941, met de foto van zijn drie kinderen erin?
In de koffer zitten ook 'echte' oorlogskranten en bonnenboekjes, om van dichtbij te bekijken.
Thema's waarmee de leerlingen werken: Waarom namen de Duitsers Hilversum zo snel in, vijf dagen na de start van de oorlog? Welke rol speelden de omroepen hierin? Ontwerp een schuilplaats in school. Tulpenbollensoep: welk eten was er in de oorlogswinter? Wat is nu nog de waarde van het herdenken van de oorlog?  

Twee rode draden lopen door het project:

  1. Het voorleesboek 'Oorlog zonder vader' over Frank en zijn vader Martinus Letterie loopt als een rode draad door het project.
  2. Evenals de mogelijkheid om in een benefietactie geld op te halen voor het plaatsen van een struikelsteen voor het huis van een weggehaalde en verdwenen (Joodse) familie.

Reactie leerkracht groep 8: "We zijn nu bij de circuitlessen en de kinderen vinden het boek en alle informatie over Hilversum reuze interessant. Ik vind het zelf ook interessant en de lessen zijn makkelijk te geven omdat alle materialen en informatie beschikbaar zijn". 

Hoe het werkt
Dit project sluit aan bij tijdvak: Tijd van Wereldoorlogen
- U introduceert het thema met de historische koffer met inhoud, het voorleesboek 'Oorlog zonder vader' en een klassikale introductie-PowerPoint over  de Hilversumse oorlogshistorie.
- De verdiepingslessen zijn in circuitvorm. Er zijn zeven actieve circuitthema’s die u klassikaal introduceert met twee PowerPoints. De circuits kunt u in twee of drie lesblokken doen: aan u de keuze hoe dit in te richten. Vier van deze circuit-thema’s zijn digitale lesjes in wikiwijs waar leerlingen in tweetallen zelfstandig mee kunnen werken.
- De afronding over vrede, herdenken en vieren heeft vier lessuggesties.

Excursie en workshops die aansluiten bij het thema

TIP! Schema met lesopzet.

Aanmelden

Delen op social media

FacebookFacebookTweetTweetLinkedInLinkedInE-mailE-mail