Menu

Wonderwel - Energie is overal

Terug naar overzicht

Het fornuis, de verwarming, de verlichting in huis, het zijn voorzieningen die we elke dag gebruiken. Om ze te leveren is energie nodig en die halen we op dit moment nog meestal uit fossiele brandstoffen. Aardgas is geen vanzelfsprekendheid meer. Toch gebruiken we het nog steeds in grote hoeveel­heid voor het gasfornuis en de verwarming, maar ook voor het opwekken van elektriciteit. Fossiele brandstoffen zoals aardgas en steenkool zouden er niet zijn zonder de zon. Ze zijn ontstaan uit vergane plantenresten van miljoenen jaren geleden! Fotosynthese zorgde voor het vasthouden van zonne-energie in de plantenbladeren. Het is deze energie die vrijkomt als we de fossiele energiebronnen verbranden. Maar ze zijn aan het opraken, de winning veroorzaakt problemen en de verbranding veroorzaakt vervuiling en een overmaat aan broeikasgassen. Daarom is het goed om zuinig te zijn met energie en gebruik te maken van schonere energie die niet opraakt of her­nieuw­baar is.

Via dagelijkse voorzieningen als de verwarming en verlichting maken kinderen zo kennis met begrippen die in de discussie over duurzaamheid veelvuldig worden gebruikt: fossiele brandstoffen, CO2 en broeikaseffect.

Elk thema bestaat uit bouwstenen - op maat voor de school- van (gast)lessen, excursies in de eigen omgeving, techniek- en ontwerp-opdrachten voor een duurzame toekomst, lokale geschiedenis en een koppeling met de thuissituatie van de leerlingen. In overleg stellen wij samen met jullie het programma samen.

Download het lesschema en bekijk alle lesonderdelen.

Aanmelden

Delen op social media

FacebookFacebookTweetTweetLinkedInLinkedInE-mailE-mail