Menu

Nationale Tuinvogeltelling: doe mee met je leerlingen

maandag 25 januari 2021

Tuinvogeltips van Paul van der Poel (Vogelwerkgroep Gooi e.o.)

Tijdens ons online spreekuur voor leerkrachten gaf Paul van der Poel ons allerlei tips en trics om vogels te lokken naar je tuin, zodat je bij de Nationale Vogeltelling meer kans hebt om vogels in je tuin te spotten!

  • Vogels houden van niet alleen van eten, maar zeker ook van drinken en badderen. Zet daarom ook water in je tuin. Wees niet bang dat de vogels bevriezen, dat gebeurt niet zo snel.
  • Mussen houden van badderen in water, maar ook in zand. Ze eten ook kleine zandkorreltjes voor hun kalkbehoefte. In je tuin kun je daarvoor wat schelpenzaden strooien. Of stukje eierschaal, daar knabbelen ze stukjes af.
  • Pinda’s zijn populair om te voeren. Je kunt ze in een zogenaamde voedersilo doen en die dan ophangen. Je kunt er natuurlijk ook een ketting van rijgen.
  • Pindakaas vinden veel vogels ook heel lekker, maar gebruik dan wel altijd speciale vogelpindakaas. Daar is geen zout aan toegevoegd. Smeer het aan de boom of aan een tak. Boomkruipers, ekster, gaai en roodborst houden er van!
  • Wil je een vetbol ophangen? Doe dat dan niet in een netje. Vogels kunnen hier verstrikt in raken. Of anders alleen als je thuis bent, zodat je in de gaten kan houden of de vogelstje niet in het plastic netje verstrikt raken. Je kunt een vetbol in een omgekeerde garde in je tuin ophangen.
  • Vogelzaad kun je ook gebruiken voor meer vogels in je tuin. Strooi het op de grond (niet te veel tegelijk) of doe het ook in een voedersilo. Weet je wat lijsterachtigen ook lekker vinden? Een stukje appel of appelklokhuis.
  • Wat meer lange termijn-tips: zorg voor een haag in je tuin, heesters met bessen en rozenbottels. Vogels houden ervan. Als schuilplek of om zaden te komen eten.
  • Op naturetoday.com vind je allerlei tips om je tuin zo vogelvriendelijk in te richten.  
Naar het nieuwsarchief

Delen op social media

FacebookFacebookTweetTweetLinkedInLinkedInE-mailE-mail