Menu

Speel het verleden - Buitenplaats Trompenburgh

Terug naar overzicht

Een dag uit het leven van Cornelis Tromp

Een oude pijpenkop uit Amsterdam gevonden op een akker in 's Graveland. Hoe is die daar beland? Het gesprek dat volgt is de inleiding van het project. En wat weten de leerlingen al over buitenplaatsen? Dat testen ze in PowerPoint quiz. Dan gaan ze aan de slag met verschillende opdrachten op de computer. Filmpjes, afbeeldingen, een interview en niet te vergeten de vensterplaat Trompenburgh zijn belangrijke bronnen. Zo ontdekken ze steeds meer over de omgeving van Cornelis Tromp toen en hun omgeving nu.  

Daarna gaan ze het toneelspel op Trompenburgh voorbereiden. Ga mee terug in de tijd, verkleed je en oefen je tekst om uiteindelijk samen 'Een dag uit het leven van Cornelis Tromp' te spelen op Trompenburgh zelf! Voor alle kinderen zijn er verkleedkleding en attributen om de vijf scènes te spelen. Ook drie acteurs van de toneelvereniging DSO spelen mee. Zij komen vooraf op school en oefenen mee. En dan is het eindelijk tijd om het toneelstuk te spelen op buitenplaats Trompenburgh! 

Als afsluiting kunnen de leerlingen kiezen uit verschillende opdrachten zoals het ontwerpen van een postzegel of het maken van een maquette. 

Het project sluit aan bij de tijdvakken: Tijd van regenten en vorsten Gouden Eeuw en 17e eeuw (1600-1700) en bij Tijd van pruiken en revoluties (1700-1800).
Bij de regionale canon sluit het aan bij venster 14 ‘De grote stad in de buurt’

Aanmelden

Delen op social media

FacebookFacebookTweetTweetLinkedInLinkedInE-mailE-mail