Menu

Ben ik al beroemd? - De geschiedenis van Omroepstad Hilversum

Terug naar overzicht

'Ben ik al beroemd?'

Een radiofabriek met een radiozender ernaast. Daarmee begon de geschiedenis van Mediastad Hilversum in de jaren 1920. Het tijdperk van Televisie en Computers begon in fabrieksdorp Hilversum dus al veel eerder dan we leren in de geschiedenisboekjes. De omroepen trokken enorme aantallen medewerkers aan, waardoor het dorp groeide.
Het voorleesboek ‘Ben ik al beroemd’ geeft een goed kijkje op omroepberoepen. De leerlingen interviewen familie of buren met een omroepberoep. Verder een levendig circuit met plattegrond- en rekenopdrachten, en kritisch leren kijken naar reclames. En elk groepje maakt een collage over een omroep om dat te presenteren vóór het oude omroepgebouw zelf, tijdens een fietsexcursie met het Fietsgilde. Hierin fietst de groep langs oude en nieuwe omroepgebouwen en de plek van de oude NSF fabriek. Begrijpen ze het kunstwerk dat daar nu staat?
Een ander onderdeel is bijvoorbeeld een workshop Hoorspel-maken bij Globe, geschreven door hoorspelregisseur Peter te Nuyl. Of diverse excursies bij Beeld en Geluid.

Hoe het werkt
Dit project sluit aan bij tijdvak: Tijd van Televisie en Computers
U introduceert het thema met de allerhande 'goodies' van de omroepen: reclamematerialen van vroeger (lepeltjes, prentbriefkaarten) en van nu. U start met het voorlezen uit het boek 'Ben ik al beroemd' en laat klassikaal de PowerPoint zien over de omroepgeschiedenis in Hilversum.
De verdiepingslessen zijn in circuitvorm. Er zijn zes actieve circuitthema’s, die u in twee of drie lesblokken kunt doen: aan u de keuze hoe dit in te richten. Vier van deze circuitthema’s zijn digitale lessen in wikiwijs waar leerlingen in groepjes van twee, zelfstandig mee kunnen werken.
De afronding bestaat vaak suggesties voor bijvoorbeeld een woordspin en creatieve werkvormen.

Tip: Schema met lesopzet

Inlog voor de digitale leerlinglesjes en digitale docentenhandleiding (beide in wikiwijs) krijgt u bij aanvraag van het project.
Onderdeel van de digitale erfgoedleerlijn Hilversum

Aanmelden

Delen op social media

FacebookFacebookTweetTweetLinkedInLinkedInE-mailE-mail