Menu
Rainprooflessen in Huizen

NME-wijzer Gooi en Vechtstreek

Zoek direct in de NME-wijzer naar activiteiten of lesmateriaal.

Doelgroep

Toon alles

Rainprooflessen in Huizen

02-07-2019
Rainprooflessen in Huizen

De effecten van klimaatverandering hebben gevolgen voor mensen, dieren en planten. We krijgen vaker te maken met droge en warme zomers. De warme en droge zomers van nu zijn volgens deskundigen een voorschot op de effecten van klimaatverandering in de toekomst. Ook kortdurende hevige regen- en hagelbuien komen steeds vaker voor.

Extreme regenbuien hebben onder andere gevolgen voor ons afwateringssysteem. Rioolbuizen kunnen de hoeveelheid regenwater niet snel genoeg meer afvoeren. Het uitbreiden van dit systeem is niet altijd mogelijk vanwege ruimtegebrek en de enorme kosten. Daarnaast levert dit geen bijdrage aan het echte probleem: de verstening van onze omgeving. Als we nu investeren in slimme oplossingen, kunnen we de effecten van klimaatverandering beperken. Daarmee zorgen we er ook voor dat de schades door klimaatverandering beperkt blijven. Wat kun je doen? Wie zou dat moeten uitvoeren, betalen en onderhouden?

Omgevingseducatie heeft i.s.m. ANMEC uit Amsterdam en het Rainproof-lesmateriaal van Waternet Rainproof-lessen uitgevoerd met scholen in Gooi en Vechtstreek. Leerlingen van S.G. Huizermaat keken met behulp van de regionale klimaatatlas (https://agv.klimaatatlas.net) waar in hun woonplaats kwetsbare plekken zijn in het geval van grote regenbuien. Ook gingen zij op onderzoek in de wijk rond de school. Waar zijn mogelijkheden om te vergroenen en water op te vangen? Ze verwerkten hun ideeën in een poster met een plattegrond en foto's. Het bedenken van maatregelen zorgde voor heel wat onderlinge discussie. Want inderdaad: wat moet waar? En wie moet een wadi aanleggen of een gezamenlijk regenton voor de buurt? Leerzaam dus!

Tweede klassen van S.G. Huizermaat werken aan hun posters

Nieuwsoverzicht