Menu
Kick-Off NatuurWijs Gooi en Vechtstreek

"Leren in en over je eigen omgeving, dat spreekt aan!"

NME-wijzer Gooi en Vechtstreek

Zoek direct in de NME-wijzer naar activiteiten of lesmateriaal.

Doelgroep

Toon alles

Kick-Off NatuurWijs Gooi en Vechtstreek

11-04-2019
Kick-Off NatuurWijs Gooi en Vechtstreek

Een topervaring in de natuur

Op dinsdagochtend 9 april staan de kinderen van groep 5A van de Bavinckschool te trappelen van ongeduld. Vandaag gaan ze de heide op met een NatuurWijzer en zullen ze de heide ervaren met al hun zintuigen. En ze hebben er zin in!

NatuurWijs is een landelijk concept waarbij een NatuurWijzer een groep kinderen mee naar buiten neemt, naar een natuurgebied of park dicht bij school. ‘Het moet voor de leerkrachten zo laagdrempelig mogelijk blijven’, zegt Keelin O'Connor, directeur van Natuurwijs. ‘Want de natuur is aantoonbaar goed voor je gezondheid. Dat weet ook Prinses Irene, een tante van onze Koning Willem-Alexander. Zij is een van de oprichters van NatuurWijs in Nederland’.

Hans Metz, voorzitter van de Vrienden van het Gooi en sponsor van dit programma, vertelt dat de vereniging de natuur wil beschermen. Bijvoorbeeld als er in het Gooi plannen zijn om in natuurgebieden te bouwen of wegen aan te leggen. De kinderen zijn het hier roerend mee eens:  ‘Nee, dat is niet de bedoeling, bomen zorgen voor zuurstof, dus die moeten niet gekapt worden’. Ze  weten al veel over de natuur. Maar NatuurWijs gaat vooral ook over doen en ervaren, met je hoofd, hart en handen.

Nadat alle kinderen iets uit de natuur op een groot schilderij hebben geplakt en iedereen een loupepotje heeft gekregen, is NatuurWijs officieel geopend voor alle scholen in Gooi en Vechtstreek. En dan kunnen ze aan de slag met Agnes, de Natuurwijzer. Om te beginnen met het uitbeelden van hun lievelingsdier en - een hele uitdaging-  met z’n tweeën proberen te lopen als een spin met acht poten!

Omgevingseducatie heeft zich ingezet om NatuurWijs naar de regio te halen. Dankzij een financiële bijdrage van de Vereniging Vrienden van het Gooi en van het landelijke Fonds NME is dit gelukt. In 2019 kunnen 50 klassen deelnemen aan een bosuitje. ‘We willen zo veel mogelijk scholen helpen om met de kinderen naar buiten te gaan’, zegt Maya Heinsbroek van Omgevingseducatie. Natuurbeleving zorgt voor betrokkenheid bij je eigen omgeving. Als je je verbonden voelt met de natuur om je heen, zul je er ook beter voor zorgen. En dat bereik je niet alleen uit een boek of van het digibord!

Zie voor meer informatie de flyer.

Nieuwsoverzicht