Menu
Erfgooiers komen tot leven in de klas

"Leren in en over je eigen omgeving, dat spreekt aan!"

NME-wijzer Gooi en Vechtstreek

Zoek direct in de NME-wijzer naar activiteiten of lesmateriaal.

Doelgroep

Toon alles

Erfgooiers komen tot leven in de klas

13-11-2017
Erfgooiers komen tot leven in de klas

Wie weet wat een erfgooier is? Een aantal vingers gaat de lucht in. Ja, het staat op het programma van deze week, maar wat het precies is?

In de Week van de Erfgooier gingen groep 5 en 6 van de Gooise Daltonschool in de Hilversumse Meent op ontdekkingsreis naar het verleden. Ze luisterden eerst naar een verhaal over Tijs die ging hooien op de meent. Toen het verhaal afgelopen was, plakten ze foto’s van vroeger bij omschrijvingen uit het verhaal. “Is het echt gebeurd?” “Kwam er echt noodweer?” en “Als de erfgooier geen zoon had, wie erfde dan de boerderij?” Ook keken ze naar een kaart van vroeger en nu. Wat is er veranderd in onze buurt? En hoe kwam dat? Waar nu de school staat, was vroeger dus een meent, weiland waar de koeien van verschillende erfgooiers mochten grazen en waar gehooid werd om wintervoer te hebben voor de koeien.

Een ander programmaonderdeel was een gastles van Michiel Korthals van de Stichting Oude Landbouwgewassen Laren. Hij liet zien welke graansoorten er op de akkers (engen) groeiden en hoe uiteindelijk brood op je bord belandde. Tussendoor konden de kinderen zelf hun vragen stellen.

En niet te vergeten: pannenkoeken bakken met meel van de Larense Molen. De kinderen mochten eerst zelf meel malen. Tarwekorrels in de handmolen en draaien maar! Hé, pannenkoeken van boekweitmeel smaken toch heel anders dan pannenkoeken van tarwemeel.

Na afloop van de introductieles zegt een leerling: “Juf, ik hou van […] vroeger.” Een mooi startpunt om te leren en te ontdekken wie die erfgooiers toch waren. 

Ook erfgooierslessen op uw school? Mail naar: info@omgevingseducatie.nl.

 

      

Een korte indruk van de eerste versie van een lesprogramma dat Stichting Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek gaat samenstellen met hulp van de Larense Molen, Stichting Oude Landbouwgewassen en het Goois Natuurreservaat. Het lesprogramma wordt mede mogelijk gemaakt door het Rabobank Coöperatiefonds, Stichting Stad en Lande van Gooiland en de Vrienden van het Gooi.

Nieuwsoverzicht