Menu
Leren in en over de wereld om je heen

NME-wijzer Gooi en Vechtstreek

Zoek direct in de NME-wijzer naar activiteiten of lesmateriaal.

Doelgroep

Toon alles

Leren in en over de wereld om je heen

02-10-2017
Leren in en over de wereld om je heen

Hoe bijzonder is het Gooi en de Vechtstreek? Wat is het belang van betekenisvol onderwijs in je eigen omgeving? Hoe kunnen we educatie over natuur, landschap en cultureel erfgoed in onze regio op een hoger plan brengen?

Eind september gingen ruim 60 deelnemers vanuit basisscholen, voortgezet onderwijs, natuur- en cultuurorganisaties en gemeenten in Gooi en Vechtstreek hierover in gesprek. Wetenschapsjournalist Mark Mieras trapte af met een inspirerende lezing over het lerende kinder- en puberbrein. Wat werkt wel en wat werkt niet bij het leren? Nieuwsgierigheid, beweging, interactie en betrokkenheid bij het onderwerp zijn een aantal sleutelfactoren. Kinderen scheppen de wereld in zichzelf, jongeren scheppen zichzelf in de wereld. Educatie over natuur, landschap en erfgoed en naar buiten gaan helpt om zich bewust te worden van de waarden van de wereld om hen heen. Hoe sta jij in die wereld? De onderzoeksgegevens maakten indruk en waren, samen met mooie beelden van het Gooi en van educatieprojecten in diverse gemeenten, de opmaat voor de workshops. Uit de gesprekken bleek veel behoefte aan betere communicatie over de mogelijkheden, het aanbod en uitwisseling over onderwijs en educatie in de eigen omgeving. Hoe krijgen we dat voor elkaar en hoe kunnen we elkaar daarin versterken? De Vrienden van het Gooi gaven aan dat zij in aansluiting op hun nieuwe slogan "het Gooi, geef het door" graag willen ondersteunen bij educatie in en over onze regio. Dat werd meteen al concreet door het ondertekenen van de intentie tot samenwerking door de besturen van van Stichting Omgevingseducatie en de Vrienden van het Gooi.

Deze "Inspiratiebijeenkomst Omgevingseducatie" werd georganiseerd door Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek en de Vrienden van het Gooi en mede mogelijk gemaakt door het Fonds NME.

Nieuwsoverzicht